Zanim napiszę jak powstało to największe jezioro Europy - trochę liczb.
Długość jeziora - ok. 77 km.
Szerokość - od 2 do 14 km.
Średnia głębokość - ok. 3 m.
Max. głębokość - ok. 12 m.
Powierzchnia tafli - prawie 600 km²
Dwa razy okrążyliśmy cały Balaton zatrzymując się w kilkunastu większych miejscowościach. Jedna pętla to blisko 200km. Relację z odwiedzonych miast zamieszczę w innym miejscu. Czas skupić się na tym jak powstało jezioro.
Jak podają źródła jezioro w obecnej postaci powstało około 20 tys. lat temu. Ruchy pionowe skorupy ziemskiej, związane z wypiętrzaniem się Karpat, spowodowały jej spękanie i uaktywniły procesy wulkaniczne. Wydostająca się na powierzchnię lawa krzepła tworząc pokrywy lawowe wysokości 60-80 m i nieco wyższe stożki wulkaniczne. Istnieją one do dziś w postaci bazaltowych wzgórz usytuowanych wzdłuż północnego brzegu jeziora ( Tihany, Somló, Badacsony i Szent-György).
Na skutek zapadania się terenu wzdłuż uskoków równoległych do południowej krawędzi Lasu Bakońskiego, powstał rów tektoniczny,
w którym uformowała się misa obecnego jeziora. Uskok północny pokrywa
się mniej więcej z linią obecnego północnego brzegu jeziora, co objawia
się nagłym obniżeniem się dna do 3-4 m poniżej lustra wody. Uskok
południowy jest natomiast znacznie odsunięty w głąb jeziora, dzięki
czemu południowemu brzegowi towarzyszą szerokie na 500-1000 m płycizny.
Płytka woda wcześnie się
nagrzewa i sezon zaczyna się już w połowie czerwca, a trwa do połowy
października. Panuje tu niezwykle ciepły klimat i temperatura w sezonie nie
spada poniżej 25 stopni, co pozwala przez długi czas cieszyć się
słońcem. Poziom wody w dawnym Balatonie nie był stabilny. W okresach suchych
jezioro wysychało niemal zupełnie.
Balaton jest w zasadzie jeziorem bezodpływowym. Warunki klimatyczne i geograficzne
powodują, że parowanie z jeziora wyraźnie przewyższa opady. Bilans wodny
wyrównują dopływy: rzeka Zala i 44 mniejsze rzeczki i potoki oraz źródła podziemne w obszarze misy jeziora. Zarówno Zala jak i pozostałe cieki wodne niosą do Balatonu wiele
związków wapnia i magnezu oraz substancji organicznej, co powoduje
znaczne zmętnienie wód jeziora i małą ich przejrzystość ( tak wyczytacie w Necie, choć za każdym razem kiedy tam przebywamy woda jest krystalicznie czysta ).
Woda w
Balatonie jest bogata w aniony ( węglany, siarczany ) oraz w kationy ( magnez, Wapń, sód).
Historia tego regionu była burzliwa. Od czasów rzymskich jezioro stanowiło
ośrodek produkcji win. W XVI wieku przebiegała tędy granica oddzielająca
Węgrów pod panowaniem Turków od Węgrów pod berłem Habsburgów. Pierwsze
wille i kurorty pojawiły się w 1765 roku. Od tej pory Balaton to
węgierskie Lazurowe Wybrzeże, miejsce gdzie wypada być, mieć daczę albo
chociaż kawałek ziemi z widokiem na wodę.
Zapraszam do dalszej lektury.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz